Elik
Gawędziarz
Dołączył: 24 Lis 2007
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wysin
|
Wysłany: Czw 21:33, 13 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Czy Ktoś już go piekł, bo ja jeszcze nie
PIERNIK ŚWIĄTECZNY
CIASTO:
1kg. mąki
35dag. cukru
1/2kg. miodu
4 jaja
2 łyżeczki sody oczyszczonej
torebka przyprawy do pierników
2łyżeczki masła
MASA:
25dag. konfitur pomarańczowych
10dag. migdałów
10dag. łuskanych orzechów włoskich
10dag. skórki pomarańczowej
10dag. rodzynek
1/2 szklanki miodu
Miód z przyprawami do piernika zagrzać w rondelku.
Ubić jaja z cukrem na puszystą masę. Mąkę z sodą przesiać na stolnicę. Zrobić dołek wlać do niego ciepły miód i nożem zarobić ciasto. Dodać ubite jaja i znowu zarobić.
Wyrabiać ciasto, aż będzie lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 -3 godz. Przełożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 60min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tygodniu , gdy piernik zmięknie, przekroić go na trzy części i przełożyć masą.
Aby sporządzić masę, do rondla włożyć konfitury i miód. Podgrzewać, stale mieszając na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Migdały i rodzynki sparzyć, migdały obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami. Skórkę pomarańczową pokroić na małe kawałki. Bakalie dodać do masy (trochę skórki zostawić do przybrania piernika), chwilę smażyć na małym ogniu, a następnie przestudzić Ciepłą masą przełożyć ciasto.
Wierzch piernika można polukrować i posypać skórką.
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy
|
|