www.wysin.fora.pl
Forum powstało w ramach Programu Rzeczpospolita Internetowa
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.wysin.fora.pl Strona Główna
->
Kacik kulinarny
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Drobne ogłoszenia
----------------
Ogłoszenia
Wysin i wszystko z nim związane
----------------
Wysin
Szkoła
Parafia
Stowarzyszenia i grupy nieformalne
Młodzi z Wysina
Dyskusje
----------------
O wszystkim i o niczym
Internet i komputery
Muzyka i Film
Motoryzacja
Sport
Plac Zabaw
Kacik kulinarny
www.wysin.fora.pl
----------------
O forum
Śmietnik/Archiwum
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Elik
Wysłany: Czw 21:33, 13 Gru 2007
Temat postu:
Czy Ktoś już go piekł, bo ja jeszcze nie
PIERNIK ŚWIĄTECZNY
CIASTO:
1kg. mąki
35dag. cukru
1/2kg. miodu
4 jaja
2 łyżeczki sody oczyszczonej
torebka przyprawy do pierników
2łyżeczki masła
MASA:
25dag. konfitur pomarańczowych
10dag. migdałów
10dag. łuskanych orzechów włoskich
10dag. skórki pomarańczowej
10dag. rodzynek
1/2 szklanki miodu
Miód z przyprawami do piernika zagrzać w rondelku.
Ubić jaja z cukrem na puszystą masę. Mąkę z sodą przesiać na stolnicę. Zrobić dołek wlać do niego ciepły miód i nożem zarobić ciasto. Dodać ubite jaja i znowu zarobić.
Wyrabiać ciasto, aż będzie lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 -3 godz. Przełożyć ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 60min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tygodniu , gdy piernik zmięknie, przekroić go na trzy części i przełożyć masą.
Aby sporządzić masę, do rondla włożyć konfitury i miód. Podgrzewać, stale mieszając na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Migdały i rodzynki sparzyć, migdały obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami. Skórkę pomarańczową pokroić na małe kawałki. Bakalie dodać do masy (trochę skórki zostawić do przybrania piernika), chwilę smażyć na małym ogniu, a następnie przestudzić Ciepłą masą przełożyć ciasto.
Wierzch piernika można polukrować i posypać skórką.
SMACZNEGO
Elik
Wysłany: Pią 16:12, 07 Gru 2007
Temat postu: Przepisy na dania na Wieczerzę Wigilijną
Już nie długo Święta Bożego Narodzenia. Bardzo jestem ciekawa Waszych przepisów.
Mam nadzieję, że podzielicie się ze mną swoimi pomysłami.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin